Friday, November 2, 2012

Produk Catalyst

Semua orang ingin mendapatkan kulit yang cantik kan.. Ramai yang telah cuba pelbagai jenis makanan dan produk untuk mendapatkan kulit yang cantik..

Kini, saya ada jalan penyelesaian. Untuk dapatkan kulit yang halus dan  gebu boleh mengamalkan produk daripada catalyst...





Sila Hubungi : 0174155074 (syazz)
JIKA BERMINAT

Final Is COMING

woooo arghh!!1 Final??? OMG!!
Semua orang akan merasakan mcm nie.. rasa takut semua ada.. mcm 2 gak aku.. aku rasa taku nk final..

Final project dah settle.. siap semuanya.. dah hbs present..
Sekarang kene fokus pada final exam lak.. OMG!!
mcam mana nk hadapinya..
YA Allah...

GOOD LUCK!!

final exam 20.11.2012 to 25.11.2012
ade 6 paper..

Sunday, October 28, 2012

Di Sebalik Huruf Awal Nama


 A =Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.


B= Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya. Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya, sangat mudah tersinggung.

C=Ramah dan pandai berbicara. Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.

D= Pendiam, bercakap hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja. Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita. Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.

E=Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.

F=Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala. Mereka juga sukar memaafkan. Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja
.
G= Kerap murung dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi. Tekun belajar ketika rakannya bermalas-malasan dan sebaliknya suka bermalas-malasan ketika rakannya sedang tekun.

H= Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.

I=Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.

J= Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan. Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan dan tidak tegas.


K=Pandai berjenaka. Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya gundah. Kelemahannya suka bercerita rahsia sendiri.

L=Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja. Kelemahannya, tidak menepati masa.

M= Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan berontak. Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira. Kelemahannya, boros dan keras kepala.


N Baik hati dan rapi dalam berpakaian. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri.

O Serba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menggapnya sombong dan suka memilih teman.

P Pandai berjenaka dan selalu ceria. Punya banyak idea dan sangat kretif. Sering melakukan sesuatu yang belum dilakukan orang lain. Agak pendendam dan boros.

Q Setia dan mudah memaafkan orang lain. Suka meluangkan waktunya untuk kawan-kawan. Keras kepala, sukar diatur dan mudah emosi.

R Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah.

S Pandai dan tekun dalam mengejar cita-cita. Tidak suka pada orang yang suka memungkiri janji. Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar menahan emosi. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.

T Sangat berdisiplin. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku. Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan. Suka menonjolkan diri selain senang gugup, terutama bila bersalah.

U Suka berterus-terang dan menyendiri. Naif baginya merugikan orang lain. Tidak tahan dengan kritikan dan kurang pandai menyusun kata-kata jika berbicara didepan orang ramai.

V Tutur katanya lembut dan pemalu. Pandai meyesuiakan diri. Selain itu, mereka juga pandai menguasai orang disekitarnya dengan cerita-cerita yang memikat. Tidak suka berterus terang.

W Ramah dan mudah simpati. Sikapnya amat menawan. Punya toleransi yang tinggi dan ringan tangan. Keras kepala dan sukar diatur, tetapi hatinya boleh dilembutkan dengan kesabaran dan kelembutan.

X Budi pekertinya halus. Suka melakukan pekerjaan sosial. Mudah tersinggung dan tidak akan berbaik dengan mereka yang menyinggungnya.

Y Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri. Ramai menganggapnya sombong walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik. Tidak berani mengemukakan pendapat.

Z Pandai berjenaka dan menyesuaikan diri dalam pergaulan. Suka disapa terlebih dulu dan gemar menonjolkan diri.


Raya ??? Its Over...

Diluar sana mungkin ramai lagi yang sibuk beraya. Lafi2 bagi kawasan pantai timur. Tapi bagi aku?? Student2 yang lain?? Adakah terasa hangatnya cuti raya nie???? Raya tahun ni sunggu membosankan.. Aku terpaksa korbankan diri aku untuk melawan kebosanan ni.. huhuhu

Nak enjoy lebih2 sekarang xboleh. Sebab Bulan NOVEMBER ni, bulan terakhir aku belajar.. Seronokkkk oooo..Tapi seronok ke bila aku nk hadapi FINAL EXAM??? Semua student yang mcm aku.. pasti Gerun kan nak laluinya... 

Macam aku, raya ni sibuk kene siapkan buku jilid untuk final projek kumpulan kami.. Sabar je la..
Harap dengan Kesabaran aku ni dapat membuahkan hasilnye..

So.. Raya its overrrrr... Kembali berjuang untuk mencapai cita2..

GOOD LUCK!!!

Saturday, October 27, 2012

Salah ke???

Hri ni aku rasa sedih sngt.. Ealah, kenapa dri dulu sampai sekarang ap bnda yang aku buat semua salah.. semua xkene.. hmm.. Aku minta hntar g interview jewk.. 2 pun xbg. 2pun xboleh. Aku xpaham tol la. Salah ke kalau aku bekerja mcm 2. Salah ke??? Nk sgt aku dapat gverment!!! ingat seng ke skrg. Bnda yang dah ada, xsalah mencuba. Belum tntu masa yang mendatang akan dapt keje.. Jangan sampai aku pergi je sndiri. Susah sangatkan nk hantar aku..

Penjagaan Kulit Aku

Dalam Entry ni, Aku nk bagi tahu cara2 aku jaga kulit aku lah. Setelah aku researh, baca buku dan mcm2 lagi.. Bagi kulit yang mcm aku ni.. (berminyak + kering )

PAGI

1.Bagun tidur amalkan minum air suam 1 gelas.. ( untuk awet muda )
2.Cuci muka. ( supaya kotoran hilang dimuka)
3.Pakai toner (untuk mghilngkn lebihan minyak)
4.Pakai Pelembab (Selepas cuci muka, kulit kita akan kering so kene pakai pelembap untuk melembapkan kulit)

MALAM

1.Kalau ada pakai makeup Hilangkan Makeup dengan makeup remover
2.Pakai Milk cleaser untuk hilangkan kesan makeup tadi 2.
3.Cuci muka
4. Pakai toner
5. pakai pelembab

EXTRA PENJAGAAN

1. Pakailah Scrub 3 kali seminggu
2. Pakailah mask 2 kali seminggu
3. tiap2 nk tido aku akan pakai gel bawah mata 2. bagi mata aku xsembab. sebab aku selalu tido lambat.
4.Sapu vit e kat muka. (b4 aku nk tido)
5. Sapu oxy 10. (kat tempat bekjerawat jek sapu time nk tido)


Produk Penjagaan Kulit Aku dari Dulu hingga Sekarang

Bila umur semakin meningkat, semakin remaja perubahan hormon sudah bermula. So, penjagaan kulit harus di titik beratkan. Tak nafikan semua perempuan Inginkan sesuatu yang cantik. 1st aku pernah pakai produk dari Fair & Lovely..


Sekarang ni dah mcam2 ada. Zaman aku dulu2 xde pun y multi2 ni.
Yang ade dulu cuma yang herba n y biasa 2 jewk
Harga pula ms dulu cuma RM4.90++ jewk. 
Tapi yang sekarang ni dah RM10++
Lama gak aku pakai produk nie, aku berhenti pun sebab xserasi.
Muka aku berminyak.


Next aku pakai clean & clear. Aku pakai pun sebab tgk kawan pakai.
hahaha.. Tapi mula2 pakai rasa best lah jugak. Rasa fresh jewk.
Tapi aku dah xingat yang mana 1 aku pakai..


Pencuci muka yang ni aku paling menyesal pakai.
Aku pakai muka aku terus jadi teruk. Aku xtahu pun muka aku alah gan pencuci muka ni.
Aku taram je pakai. MAkin lama Makin teruk muka aku.
Aku terus stop pakai..
Jangan cakap lah masa 2 muke aku mcm ap.. terukk gileee..
Malu aku nk kesekolah.. Dari muke aku suci bersih terus penuh dengan ANCE.. DAMN!!
teruk sagt.. Jerawat yang tahap kritikal..
Sampai Senior2 aku kutuk2 aku. Mana xnya.. Bernanah2.. Bencol sana.. Bencol sini..


Setelah pelbagai pencuci muka aku try. Semua xok.. Aku pakai balik clean & clear.. Ok lah sikit.
Tapi agak sedih lagi.Sepupu aku suh aku pakai Produk dari AVON.
Clear skin. Masa tu, aku try beli pencuci muka dengan gel jerawat die..
semua dalam RM20 jewk.
So cukup untuk bajet dak sekolah mcam aku.
Setalh Aku pakai selama 1 thun, kulit muka aku beransur pulih.
Kawan2 semua tnya apa aku pakai..
Aku pun cakap lah aku guna produk ni. Yang lelaki pun ada try pakai.. dan serasi gan depa..
Produk ni still sampai sekarang aku pakai..
Aku pakai gel jerwat die dengan toner die..
Toner die bestbile pakai, kulit muka kita licin je. sekata.. Jerawat pun susah nk timbol
Yang gel jerawat dia tu, xberminyak. so sesuai pakai..


Lepas muka aku dah ok dari sebelum ni, apa lagi proses untuk pemutihan pula.
Aku pakai 1 set Safi Balqis ni.
Cuma toner die aku xberapa nk serasi.. Kalau aku pakai msti pimple naik..
Lama gak aku gan produk ni.Hampir 2tahun gak. Muka 90% puteh.
Tapi dengan penjagaan yang betul lah. no skip2..
Sampai cikgu aku tergur dan tanya Produk ap yang awk pakai..
hehehhehe.Serius meh, kulit mmg puteh..

Ada lagi produk yang aku pakai selepas safi ni. Tapi aku dah xingat ap namanya..
Aku bnti kai safi ni. Cerah memg cerah tapi Jerawat still ada.. Benci bila tgk ade jerawat..
Macam2 produk yang aku guna.. sampai lah ke produk yang seterusnya nie


Ni masa Pra-U kat Kuantan. Terukan Muka aku ni :(

Aku pakai produk ni pun xlama mana pun..
Cz aku serasi gan produk ni, pakai pun sebab nk putehkan kulit Al-maklumlah
aku duk PD, tepi pantai gelap sikit,,so nk putehkan kulit..
Tapi mcm x berkesan sgt.. cz tumbuh jerawat2 pasir..



Ni nano white, mula2 aku beli yang trial jewk. Beli pun sebab terpengaruh iklan. hehee
So far aku pakai ok.. warna kulit pun sekata.. Cuma aku x mampu jewk.. :(
produk ni mahal lah. Kalau beli one set Boleh cecah RM200.
Tapi ap yang aku guna sampai skunk produk die ni, Toner jek, sebab toner nie mereperkan sel2 kulit mati.


Bila rasa xmampu nak beli yang mahal. Aku beli yang ni je. Produk ni masa 2 msaih hangt dipasaran..
Muke aku pun agak berminyak dan berjerawat, aku ambil yang ni.
Pakai pun xlama.. OK 2 OK tapi.. xbape nk ok sgt.. sampai1 tahap 2 aku rasa mcm dh give up..
sebab x thu nak pakai produk ap lagi..
Sampai 1 masa 2. aku search kat internet produk yang ok..
Bila tiba kat farmasimmg nk beli. Tapi mcm xsure.. produk ni ok ke x gan aku.. Lama2,  aku rasa xsalah
kalau aku mencuba.. aku pun pergi lah beli..

Ni Lah produk yang aku maksudkan.. Selama seminggu aku cuba pakai.. Jerawat aku makin timbul..
Aku risau gak masa 2.. Tapi aku cuba kuatkan diri.. Aku cakap xpe.. try lagi 1 minggu..
ap hasil yang aku dapat.. jeng2...


Hah.. tgk r.. ni muke xpakai cream pape..
Cuma pakai bedak bby jonson jewk..
Alhamdulillah akhirnya jumpa dengan produk yang sesuai gan kulit..
Jerawat tumbuh 2 tumbuh gak, p bile nk datang bulan jewk..Cuma bekas patut je kelihatan :(
Sampai sekarang saya mengunakan produk HIMALAYA.. Biarpun mahal.. Tapi berkualiti..
Produk yang saya gunakan pencuci, scrub dan mask die yang berunsurkan neem.

Selain itu, saya amalkan produk penjagaan yang lain seperti :


Serum Dermafal oren.. Tiap malam akan saya sapukan dimuka..
2 hari sekali.. Sebeb mahal bnda ni.. so nk jimat sikit.. hehe


Saya juga amalkan sapuan vitamin e daripada produk cosmoderm..
Ni untuk hilangkan parut2 jerawat yang ada dimuka.. Pakai pun xselalu..
Vit e ni melekit sedikit, so x perlu sapu bnyak2..


Amalkan pemakanan VCO ni.. Banyak kelebihan.. Dapat mengurangkan jerawat,
serta menmbahkan metabolisma madan kita.. Muka aku oun ade ala2 glowing sikit.. hehe

Kalau aku ada duet lebih sikit, aku makan r colegen ni. Untuk tampakan kulit kita g cantik..


Tak lupa gak penjagaan kulit aku yang bejerawat nie.. Kulit aku ni degil
so kene pakai yang kuat. Aku pakai time Nk tido jewk..
Beli 1 ni boleh tahan 1 tahun.. hehe.. Aku pakai time ade jerawat jewk..

So skunk aku still lagi untuk dptkan kulit yang gebu,, tapi dalam usaha..
skunk aku msih lagi belajar.. so xboleh nk beli mcm2 ap yang aku impikan...

lettest pic aku..


Ni dia.. aku xde edit apa2.. melainkan tulis link blog aku jewk...


TARAAAAA.... SEKARANG DAH MASUK TAHUN 2013

Macam biasa Misi aku setiap tahun ingin tampil cantik. Aku sekarang mula amalkan pengambilan suplement untuk memperbaiki sell kulit aku nie..

Aku ambil :_
- ESP SHAKLEE
- CAROTAMAC SHAKLEE
-B-COMPELX SHAKLE
-Vitamin c ( Sehari aku telan 4 biji )
-GLA COMPLEX (update 2014)


PIC 2013

Hari2 amakkannya sekarang muka aku mmg nmpak glowing... Dulu muke lubang2 sekarang sudah tiada.. seronok sngat..


 HAAAAA..... Cerrrr tegok muke aku ni ha.. xde edit tau.. dah rata kan kat bahagian pp 2.. xde pakai faundation pun.. g keje cuma kai sunblok jek.. amat berpuas hati.. sekarang x malu dah nak upload gambar.. dekat2 gan cmera.. cz dh comel...

sekaranh Nk Update muke sekarang selepas berapa tahun amalkan set kecantikan shaklee..
jeng... jeng..

 Hanya pakai bedak bby jee.. x solek pape pun.. hehe sendiri tengok, sendiri nilaikan.. pic 2014

 Pic kali ni saya sertakan dengan bertouch2 up sikit.. heheh.. nk g majlis org, kene comey2
btw, comey x kak ton.. hahahahah

Kasik zooooom ini oic,, hehe.. xpakai pape.. muke ni pas balik keje
kul 2 pagi.. maaf abaikan mata y mengntok tu.. hehe..
tapi muke tetap fresh.. :) i love shaklee!! biar pun ia lambat
tetapi keberkesannanya terbaik.. dari ladang..
penguna tegar since 2012 :)

BERMINAT???
DENGAN SHAKLEE???
BOLEH HUBUNGI SAYA



Friday, October 26, 2012

Suka...Suka...

Entry kali ni aku nk menceritakan pasal seseorang ni. Aku memg x kenal die ni pun.. Tapi aku minat die. Pada mulanya aku xkenal pun die 2 sapa.. Bila kawan aku yang kenalkan aku kat die.. Terus macam jatuh cinta gitu.. hahaha Orangnya ialah MATLUFTHI. heheh Aku jatuh cinta kat vdeo2 die jek yang kay Youtube. semua link vdeo die aku ade.. bukan ap. Banyak pengajaran yang diberikan. 2 yang aku suke. hehe..



Ni dalam vdei balik kampung.. hehehe



Pape pun aku suke layan vdeo2 die 2.. kawan2 die pun spoting..
hope die kat sana dapat beljr gan baik.. huhuhu.. 

Info.......KECANTIKAN

PENAMPILAN LEBIH MENARIK
Jenis dan warna kulit perlu dinilai sebelum memilih blusher. Merah Jambu atau warna senada akan menjadikan wajah lebih segar bagi wanita berkulit puteh. Manakala warna seperti coklat muda, oren atau perang sesuai untuk kulit yang sawo matang untuk penampilan yang lebih eksotik

KULIT KEKAL BERSERI
Cuci muka setiap kali bangun tidur supaya bakteria pada kulit dan sisa kosmetik yang masih terlekat dapat dihapuskan. Ketika tidur, kulit tetap bekerja untuk melakukan regenerasi dan membersihkannya dari segala kotoran yang ada. Walaupun sudah mencuci muka di waktu malam hari, sebaiknya ulang lagi selepas 8jam.

GUNA PELEMBAB ANTIOKSIDA
Tidur merupakan waktu terbaik untuk mengembalikan semula kelembapan kulit. caranya pakailah pelembab yang mengandungi antioksoda dan vitamin yang tinggi. Kajian menunjukkan bahawa kulit berada pada keadaan yang terbaik pada waktu malam untuk menyerap kandungan aktif yang terdapat pada produk penjagaan kulit.

JERAWAT!! RAWAT SEGERA!
Kehadiran jerawat boleh menjejaskan penampilan. Ia juga secara tidak langsung akan memberi kesan kepada jiwa seperti krisis keyakinan diri dan kemurungan. Jadi, jangan ambil mudah masalah jerawat.Segera bertindak walaupun tidak serius dan jangan angap ia akan pulih dengan sendiri. Ia mungkin akan bertambah teruk jika terus dibiarkan.

Sekilas..... SIHAT

VIDEO GAME MEROSAKKAN OTAK
Menurut Micheal Lipton, dari Albert Einstein College of Medicine mengatakan seseorang yang bermain video games kekerasan selama 10 jam seminggu akan menurunkan aktiviti di bahagian otak dan membawa kepada sikap agresif.

PELUKLAH PASANGAN ANDA
Peluklah pasangan anda dengan sepenuh hati selama 20-3- saat. Pakar dari University of Nort Carolina di Chapel Hill mengatakan apabila seseorang wanita memeluk suaminya selama 20 saat, tekanan darah dan kadar hormon stres akan turun.

KURANG MINUM AIR KESANNYA???
Menurut penelitian di Perancis, seseorang yang hanya minum air 1/2 liter dalam sehari berkemungkinan risiko peningkatan kadar gula dalam darah lebih tinggi berbanding dengan orang yang hidrasi dengan baik.

JANGAN PAKAI JEANS KETAT
Memakai jeans yang ketat membolehkan seseorang itu mandul.Selain itu, berpontensi merosakan saraf dalam jangka masa panjang.

Thursday, October 25, 2012

Pulang Ke Kampung

Entry kali ini nk post pasal beraya ni kampung. Aku lah orang yang terakhir balik. Diantara kawan2 yang ada kat rumah tu. Aku bagun2 tidor tengok semua dah xde. sedihnye aku rasa. mentang2 tiket aku petang. Sebelum balik aku kene pastikan keadaan rumah dalam keadaan selamat. Aku matikan semua suiz yang ada kat rumah tu, pintu dittp dengan rapi. Lepas siap semuanya baru lah aku bergerak pulang dengan aku menapak hingga ke hadapan jalan raya.

tepat kul 1 aku sampai Seremban. Nak tunggu bus aku lama lagi lak 2. So aku jalan2 dulu di terminal One. Jalan2 sambil aku cri cerita ap yang best yang leh aku tonton semntara tunggu bus aku sampai.


Ni dia tiket aku kul 5.30 petang


Sempat lagi aku tonotng wayang cerita PE3. Not bad lah cita ni.. aku bg 3 ***


So, bila sampai rumah rasa lega...

selamat hari raya aidiladha kepada semua umat mulimin dan muslimat

Wednesday, October 24, 2012

Seharian Bersama Kekawan


Seharian penat2 berjalan.. sempatgak aku snap2 gambar aku dengan kekawan
Cuba boleh jadikan ia 1 kenagan je lah..
satu perjalanan dri PD-KL



Ni dekan H&M







NI pulak Kat PAViLIoN..
sempat snap.. padahal dah nk balik...
Enjoy wkk korang.. hahaha..


Tuesday, October 23, 2012

Satu Hari Perjalanan

Hari ni aku puas sangat berjalan... Mula2 aku g MOSTi.. Pusat Nuclear kat Bangi 2. Merasa gak aku dan kekawan masuk Pusat Nuklear 2..


Ni lah MOSTi.. ni yang blok 12 & 11..

Lepas aku dan kekawan g mosti, kami jalan2 cari makan.. kemudian kami semua pergilah KLCC


Masa masuk2 2 aku terus nampak kedai HIMALAYA.. apa lagi aku pergi lah
terus membeli ap yang dah hbs stok kat rumah 2
aku beli produk NEEM


Aku beli yang 3 barang  RM39.90.. aku beli scrub dengan pencuci die..


Lepas aku shoping kat KLCC aku g PAvi lak.. Saja jalan2. Xpenah aku g sini :P
So,jgn kata xpenh g.. hahha



Tempat shoping yang terakhir untuk hari ini... Apa yang aku dapatkat sini ek???
@#$%&&
Xde beli pape.. Nk beli Selipar BodyGlove.. xde saiz lak :(


Dari KL kami pulang ke PD..
So Berakhirlah pERJAlanan Aku hari ini..