KETAHUI JENIS GEMUK DAN KEUNIKAN BENTUK
BADAN
Tubuh kita mempunyai tisu 'adipose' di
seluruh badan. Tisu ini mengandungi sel lemak (adipocytes) yang bertugas
menyimpan tenaga di dalam bentuk lemak. Pembahagian lemak badan adalah berbeza
dari seorang dengan seorang yang lain. Secara amnya, terdapat 2 jenis
penyimpanan lemak :
·
Visceral
(di sekeliling organ tubuh)
·
Subcutaneous
(di bawah kulit epidermis iaitu lebih kurang 80% dari keseluruhan lemak badan)
Biasanya bagi golongan wanita, lemak mudah
terkumpul di bahagian punggung dan peha (bentuk buah pear). Bagi golongan
lelaki pula biasanya lemak tertumpu di bahagian abdomen / perut (bentuk buah
epal).
Bahagian
Penumpuan Lemak
·
Lutut
- Lemak selalu terhasil pada bahagian dalam lutut wanita
·
Lengan
atas - Kebiasaan wanita mengalami pembentukan lemak di bahagian tengah
sehinggalah ke bahagian atas lengan
·
Abdomen
- Lemak terbentuk di sekitar kawasan pusat adalah kebiasaannya berlaku kepada
lelaki dan wanita ini juga turut dihadapi bagi golongan yang kurus. Buncit perut!!
·
Bahagian
dalam peha - Penyimpanan lemak di antara peha adalah biasa ditemui bagi wanita.
Ia lebih terlihat kepada wanita kerana kelebaran tulang pelvis yang
mempengaruhi kedudukan peha.
·
Bahagian
luar peha - Kawasan yang biasanya dikunjungi selulit.
·
Punggung
- Tanpa lemak di punggung, anda takkan rasa selesa untuk duduk.
Walaubagaimanapun jika lemak terlalu banyak terkumpul di bahagian ini
menyebabkan punggung jatuh dan tiada bentuk.
·
Dada
- Di sini lemak banyak terkumpul bagi wanita. Jika berlebihan ia akan jatuh dan
tidak cantik lagi kerana tiada daya sokongan di bahagian ini.
Kegemukan individu boleh dikategorikan kepada 3 jenis iaitu :
Gemuk
Air
·
Badan
menggeleber dan lembik disebabkan oleh kandungan air yang tidak diperlukan
berlebihan di dalam badan.
·
Badan
akan terasa cepat letih dan mengah apabila melakukan aktiviti harian.
·
Cuba
timbang waktu pagi dan malam. Jika perubahan berlaku dalam sekilogram, maknanya
anda gemuk air!!
Gemuk Angin
·
Perut
terasa sebu adakalanya sukar untuk membuang angin keluar.
·
Mudah
mendapat sakit kepala.
Bagi kedua-dua jenis gemuk ini,
apabila dipicit di bahagian lengan tangan anda, terasa seperti menggeleber dan
lembik.
Gemuk Daging
·
Badan
berasa berat dan pejal.
·
Mudah
penat apabila melakukan tugas harian.
·
Proses
penurunan agak lambat berbanding mereka yang gemuk air atau angin mi kerana
lemak di dalam badan menjadi tepu dan bergumpal bersama daging.
·
Proses
penurunan melalui perpeluhan dan mengikut pantang yang disarankan
Gemuk air dan Gemuk angin mudah untuk turun berat badan tetapi
Gemuk Daging mengambil sedikit masa untuk turun. Gemuk Daging berpunca dari
lemak yang berkumpul menjadi tepu dan bergumpal bersama daging.
Lecithin adalah Nature’s Emulsifier (Pengemulsi Semulajadi).
Ia membantu badan menyerap nutrien larut lemak seperti Vitamin A,D,E, K, Beta
Caretone.Ia boleh didapati dari tisu binatang dan tumbuhan (plant)
KHASIAT DAN KEGUNAAN LECITHIN
1.FUNGSI UTAMA
untuk proses metabolisma kolesterol, triglycerides dan lemak
darah (blood lipids)
Lecithin memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol
Ia membantu menurunkan total serum cholesterol dan
meningkatkan kolesterol baik (HDL)
Membantu mengawal paras triglycerides
Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang
tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol
2. PENTING UNTUK FUNGSI OTAK
Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir,
ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur,
penghadaman dsb
Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang
terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke
otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak
fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah
diperolehi dari LECITHIN
Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine –
kerana 30% otak adalah lecthin, dan 70% lemak di hati (liver) adalah lecithin
3. UNTUK KAUM TUA
Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab
angina, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua
Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat punca
darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb
4. UNTUK PENGHADAMAN
Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang
dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman
5. UNTUK SEL
Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan
lemak dari makanan ke sel-sel
Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan
semua sel-sel tubuh badan kita
6. UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)
· Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia
amat penting untuk perlindungan sistem jantung.
· Ia amat mujarab jika di ambil bersama-sama GLA Complex dan
Omega Guard
HASIL PENYELIDIKAN (R&D)
Lecithin daripada soyabean berkesan memecahkan deposit
kolesterol
Lecitin daripada telor boleh tetapi tidak bergitu berkesan
MENGAPA LECITHIN SHAKLEE
Kacang soya – sumber semulajadi yang terpilih.
Kapsulnya mempunyai ciri-ciri lecithin sebagaimana di
anugerahkan oleh alam
Tiada pengawet, perwarna, perasa tiruan
Kepekatannya.
- 1 kapsul : 520 mg lecithin
78 mg phosphatidycholine
47 mg phosphatidylinositol
No comments:
Post a Comment