Sunday, September 29, 2013

Takut GEMOK??? Amalkan pemakanan sihat bersama Lecithin Shaklee

KETAHUI JENIS GEMUK DAN KEUNIKAN BENTUK BADAN

Tubuh kita mempunyai tisu 'adipose' di seluruh badan. Tisu ini mengandungi sel lemak (adipocytes) yang bertugas menyimpan tenaga di dalam bentuk lemak. Pembahagian lemak badan adalah berbeza dari seorang dengan seorang yang lain. Secara amnya, terdapat 2 jenis penyimpanan lemak :
·         Visceral (di sekeliling organ tubuh)
·         Subcutaneous (di bawah kulit epidermis iaitu lebih kurang 80% dari keseluruhan lemak badan)
Biasanya bagi golongan wanita, lemak mudah terkumpul di bahagian punggung dan peha (bentuk buah pear). Bagi golongan lelaki pula biasanya lemak tertumpu di bahagian abdomen / perut (bentuk buah epal).

Bahagian Penumpuan Lemak
·         Lutut - Lemak selalu terhasil pada bahagian dalam lutut wanita
·         Lengan atas - Kebiasaan wanita mengalami pembentukan lemak di bahagian tengah sehinggalah ke bahagian atas lengan
·         Abdomen - Lemak terbentuk di sekitar kawasan pusat adalah kebiasaannya berlaku kepada lelaki dan wanita ini juga turut dihadapi bagi golongan yang kurus. Buncit perut!!
·         Bahagian dalam peha - Penyimpanan lemak di antara peha adalah biasa ditemui bagi wanita. Ia lebih terlihat kepada wanita kerana kelebaran tulang pelvis yang mempengaruhi kedudukan peha.
·         Bahagian luar peha - Kawasan yang biasanya dikunjungi selulit.
·         Punggung - Tanpa lemak di punggung, anda takkan rasa selesa untuk duduk. Walaubagaimanapun jika lemak terlalu banyak terkumpul di bahagian ini menyebabkan punggung jatuh dan tiada bentuk.
·         Dada - Di sini lemak banyak terkumpul bagi wanita. Jika berlebihan ia akan jatuh dan tidak cantik lagi kerana tiada daya sokongan di bahagian ini.

Kegemukan individu boleh dikategorikan kepada 3 jenis iaitu :

Gemuk Air
·         Badan menggeleber dan lembik disebabkan oleh kandungan air yang tidak diperlukan berlebihan di dalam badan.
·         Badan akan terasa cepat letih dan mengah apabila melakukan aktiviti harian.
·         Cuba timbang waktu pagi dan malam. Jika perubahan berlaku dalam sekilogram, maknanya anda gemuk air!!

Gemuk Angin
·         Perut terasa sebu adakalanya sukar untuk membuang angin keluar.
·         Mudah mendapat sakit kepala.



Bagi kedua-dua jenis gemuk ini, apabila dipicit di bahagian lengan tangan anda, terasa seperti menggeleber dan lembik.

Gemuk Daging
·         Badan berasa berat dan pejal.
·         Mudah penat apabila melakukan tugas harian.
·         Proses penurunan agak lambat berbanding mereka yang gemuk air atau angin mi kerana lemak di dalam badan menjadi tepu dan bergumpal bersama daging.
·         Proses penurunan melalui perpeluhan dan mengikut pantang yang disarankan


Gemuk air dan Gemuk angin mudah untuk turun berat badan tetapi Gemuk Daging mengambil sedikit masa untuk turun. Gemuk Daging berpunca dari lemak yang berkumpul menjadi tepu dan bergumpal bersama daging.



Lecithin adalah Nature’s Emulsifier (Pengemulsi Semulajadi). Ia membantu badan menyerap nutrien larut lemak seperti Vitamin A,D,E, K, Beta Caretone.Ia boleh didapati dari tisu binatang dan tumbuhan (plant)



KHASIAT DAN KEGUNAAN LECITHIN

1.FUNGSI UTAMA

untuk proses metabolisma kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids)
Lecithin memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol
Ia membantu menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL)
Membantu mengawal paras triglycerides
Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol



2. PENTING UNTUK FUNGSI OTAK

Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb
Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari LECITHIN

Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah lecthin, dan 70% lemak di hati (liver) adalah lecithin



3. UNTUK KAUM TUA
Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angina, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua
Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb


4. UNTUK PENGHADAMAN
Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman


5. UNTUK SEL
Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel
Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita


6. UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)

· Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.
· Ia amat mujarab jika di ambil bersama-sama GLA Complex dan Omega Guard


HASIL PENYELIDIKAN (R&D)
Lecithin daripada soyabean berkesan memecahkan deposit kolesterol
Lecitin daripada telor boleh tetapi tidak bergitu berkesan


MENGAPA LECITHIN SHAKLEE
Kacang soya – sumber semulajadi yang terpilih.
Kapsulnya mempunyai ciri-ciri lecithin sebagaimana di anugerahkan oleh alam
Tiada pengawet, perwarna, perasa tiruan
Kepekatannya.
- 1 kapsul : 520 mg lecithin
78 mg phosphatidycholine

47 mg phosphatidylinositol



No comments:

Post a Comment